Leczenie przerzutów raka piersi do kości - Pawlak, Wojciech Z.; Wawrocka-Pawlak, Marlena (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Przerzuty do kości są dużym problemem klinicznym u osób z rakiem piersi. Oprócz przedłużenia czasu ich przeżycia, głównym zadaniem jest poprawa jakości życia tych osób. Leczenie przerzutów do kości wymaga podejścia wielodyscyplinarnego, obejmującego ogólne i miejscowe aspekty choroby. Kompleksowa natura choroby przerzutowej wymaga wspólnego wysiłku onkologów klinicznych, ortopedów i radioterapeutów. Zapobieganie powikłaniom kostnym i ich leczenie wymaga wczesnego wykrywania i agresywnego postępowania terapeutycznego. Powikłania miejscowe są leczone metodami chirurgicznymi i radioterapią. Powikłania ogólne i choroba systemowa są leczone hormonoterapią, chemioterapią i dwufosfonianami. Teleradioterapia jest kluczową metodą w paliatywnym leczeniu przerzutów do kości. Jej zastosowanie powoduje zniesienie dolegliwości bólowych oraz pozwala na osiągnięcie miejscowej kontroli przerzutów. Dwufosfoniany, jako inhibitory czynności osteoklastów, są wysoce efektywne w zapobieganiu powikłaniom kostnym i hiperkalcemii.