Standardy leczenia ogólnoustrojowego nowotworów złośliwych u dorosłych w Polsce - Krzakowski, Maciej; Siedlecki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Wzrost liczby chorych na nowotwory złośliwe i dostępność nowych, często bardzo kosztownych, możliwości ich rozpoznawania oraz leczenia prowadzi do konieczności opracowania wytycznych diagnostyczno-terapeutycznych dla codziennej praktyki (tzw. standardów postępowania). Wytyczne powinny być oparte na naukowych dowodach i obejmować możliwie całość zagadnień opieki nad chorymi na nowotwory. Powszechne stosowanie standardów może prowadzić do znacznej poprawy jakości leczenia nowotworów (poprawy wyników i obniżenia całościowych kosztów).