Artykuł oryginalnyDiagnostyka przedoperacyjna guzów trzustki - Ziobrowska, Ireneusz; Furmanek, Mariusz; Durlik, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Celem pracy jest omówienie nowoczesnej przedoperacyjnej diagnostyki guzów trzustki i ocena stopnia zaawansowania procesu rozrostowego w narządzie. Tomografia komputerowa jest nadal złotym standardem w diagnostyce guzów trzustki. Jednakże rozwój endoskopowej ultrasonografii (EUS) i rezonansu magnetycznego (MR) pozwala bardziej precyzyjnie kwalifikować pacjentów do operacji. Wirtualna rekonstrukcja naczyń w tomografii spiralnej wnosi nowe spojrzenie diagnostyczne na toczący się w trzustce proces rozrostowy