Artykuł oryginalnyWspółczesne postępowanie chirurgiczne w ostrym zapaleniu trzustki - Jasień, Zbigniew; Durlik, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Wstęp: Ostre zapalenie trzustki jest nadal schorzeniem o dużej śmiertelności. Według klasyfikacji z Atlanty obecnie obowiązujący podział to postać łagodna i ciężka. Nekrosektomia jest najbardziej skuteczną metodą leczenia operacyjnego. Cel: Analiza występowania ciężkiego zapalenia trzustki z martwicą powyżej 30% u obu płci oraz przedstawienie metod leczenia operacyjnego. Materiał i metody: W latach 1998–2006 leczono 76 pacjentów z OZT. Operowano 64 chorych (84,2%), zachowawczo leczono 15,8%. Kobiety stanowiły 34,3% chorych, zaś mężczyźni 65,7%. Nekrosektomię wykonano u 16 chorych. Wyniki: Śmiertelność u pacjentów z ciężką postacią zapalenia trzustki wyniosła 8,3%, śmiertelność ogólna 3,9%. Wśród pacjentów, u których wykonano nekrosektomię z drenażem klasycznym śmiertelność wyniosła 0%. Wnioski: Etiologia alkoholowa OZT łączy się z płcią męską. Nekrosektomia jest leczeniem z wyboru przy ciężkiej postaci zapalenia trzustki.