Artykuł oryginalnyZasady stosowania leczenia żywieniowego u pacjentów na oddziale chirurgicznym - Olender, Piotr; Durlik, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Zaburzenia stanu odżywienia dotyczą ok. 50% pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym. Stanowią one poważny problem w trakcie leczenia, będąc bezpośrednią przyczyną wielu powikłań pooperacyjnych. Artykuł przedstawia aktualny stan wiedzy na temat leczenia żywieniowego, kształtujące się tendencje w stosowaniu żywienia enteralnego i parenteralnego oraz zasady wyboru metody leczenia.