Prawo atomowe – nowa ustawa Projekt rządowy – druk 1724 - Szkultecka, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Omówiono projekt nowej ustawy – Prawo atomowe, który po pracach w resorcie atomistyki i po uzgodnieniach międzyresortowych przedłożony został sejmowi przez rząd w lutym br. Przedstawiono najważniejsze uregulowania wg stanu projektu na koniec maja br., ze szczególnym uwzględnieniem podstawowych wymagań ochrony radiologicznej, obowiązujących podmioty prowadzące działalność związaną z narażeniem na promieniowanie jonizujące, wprowadzonych do projektu na podstawie przepisów Dyrektywy Rady 96/29/Euratom z 1996 r.