Artykuł oryginalnyEkspresja wybranych integryn i selektyn w zmianach skórnych w opryszczkowatym zapaleniu skóry - Żebrowska, Agnieszka; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Erkiert-Polguj, Anna; Waszczykowska, Elżbieta; Wągrowska-Danilewicz, Małgorzata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Rozwój zmian pęcherzowych w opryszczkowatym zapaleniu skóry ( dermatitis herpetiformis – DH) jest m.in. wynikiem destrukcji elementów błony podstawnej. Jej złożona struktura odpowiada za utrzymanie integralności połączenia skórno-naskórkowego, a reakcja wiązania się autoprzeciwciał skierowanych przeciwko antygenom w niej zlokalizowanym aktywuje wiele procesów immunologicznych i enzymatycznych. Rozwój pęcherza w DH jest zapoczątkowany gromadzeniem się neutrofilów tworzących mikroropnie w brodawkach skórnych, które w wyniku dalszych procesów przekształcają się w pęcherze podnaskórkowe. Tworzenie się nacieków z komórek wielojądrzastych jest poprzedzone napływem limfocytów, zależnym od aktywności różnych cząsteczek adhezyjnych. Adhezyny pośredniczą w oddziaływaniach pomiędzy komórkami, oraz między komórkami a macierzą międzykomórkową. Integryny i selektyny mają udział w tworzeniu ognisk kontaktowych, pasów adhezyjnych, desmosomów czy hemidesmosomów, jak również w odpowiedzi immunologicznej podczas procesu zapalenia. Celem pracy było określenie lokalizacji i ekspresji wybranych integryn i selektyn w zmianach skórnych u chorych na DH. Grupę badaną stanowiło 13 chorych na DH w aktywnym okresie choroby, grupę porównawczą – 10 osób zdrowych. Lokalizację i ekspresję integryn B1, B3 i B4 oraz selektyn E i L w skórze oznaczano metodą immunohistochemiczną (Novocastra). Ekspresję wybranych integryn i selektyn u wszystkich badanych chorych stwierdzono głównie w warstwie podstawnej naskórka, a w większości biopsji występowała ona także ogniskowo w pozostałych warstwach naskórka. Ekspresję tych enzymów wykazano także w naciekach neutrofilowych, zwłaszcza tworzących mikroropnie. U chorych na DH stwierdzono nieregularną ekspresję integryny β4 wzdłuż błony podstawnej. Silną ekspresję selektyn wykazano również w ścianach naczyń. W grupie porównawczej ekspresja badanych cząsteczek adhezyjnych była stwierdzana jedynie w pojedynczych keratynocytach i komórkach śródbłonka. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na udział cząsteczek adhezyjnych w tworzeniu się zmian skórnych w dermatitis herpetiformis.