Artykuł poglądowyWpływ zaburzeń angiogenezy i waskulogenezy na rozwój twardziny układowej – przegląd piśmiennictwa - Dziankowska-Bartkowiak, Bożena; Torzecka, Jolanta Dorota; Waszczykowska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Twardzina układowa ( systemic sclerosis – SSc) jest chorobą tkanki łącznej o niedokładnie poznanej etiologii, charakteryzuje się nadmiernym włóknieniem i zmianami w naczyniach krwionośnych skóry i narządów wewnętrznych. Na podstawie danych z piśmiennictwa w pracy przedstawiono współczesne poglądy dotyczące roli zaburzeń angiogenezy i waskulogenezy w patogenezie tej choroby.