Artykuł pogladowyRola bariery skórnej, wybranych czynników środowiskowych i karmienia piersią w atopowym zapaleniu skóry - Romańska-Gocka, Krystyna; Gocki, Jacek; Placek, Waldemar; Zegarska, Barbara (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Praca przedstawia współczesne poglądy na temat uwarunkowań genetycznych i wpływu niektórych czynników środowiskowych na kliniczny przebieg atopowego zapalenia skóry (AZS). Niezależnie od mutacji genów atopii dysfunkcja bariery naskórkowej u osób genetycznie predysponowanych prowadzi do rozwoju stanu zapalnego skóry pod wpływem czynników drażniących. Rozróżnia się łagodną i umiarkowaną postać AZS, najczęściej bez podwyższonych poziomów IgE, w których najważniejsza jest ochrona skóry za pomocą emolientów oraz eliminacja alergenów i czynników drażniących z otoczenia chorego. W postaci ciężkiej, w której poziom całkowitego IgE i swoiste IgE są zazwyczaj bardzo wysokie, zmiany chorobowe są uznawane przede wszystkim za objaw alergii IgE zależnej. Obserwuje się tendencję do niepotrzebnego eliminowania wielu pokarmów z diety. Dlatego przedstawiono zasady rozpoznawania alergii pokarmowej i wskazania do wprowadzenia diety w AZS. Przedstawiono także aktualne poglądy na znaczenie karmienia naturalnego dzieci obciążonych skazą atopową.