Wpływ zapalenia błony śluzowej nosa na astmę oskrzelową– prognozy zastosowania glikokortykosteroidów w schematach postępowania leczniczego - Samoliński, Bolesław; Komorowski, Jarosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Zarówno dane epidemiologiczne, jak i etiologia i patofizjologiczne podłoże nieżytów nosa oraz astmy oskrzelowej wskazują na wiele związków pomiędzy nimi. Jest znanych wiele doniesień (cytowane poniżej) wskazujących na korzystny wpływ leczenia nieżytów nosa na przebieg kliniczny astmy oskrzelowej, co jest kolejnym dowodem wskazującym na ścisły związek między tymi chorobami. Również podobieństwo zmian histopatologicznych błony śluzowej górnych i dolnych dróg oddechowych w przebiegu przewlekłych nieżytów nosa i astmy wskazuje na takie korelacje. Wciąż nie jest jednoznacznie rozstrzygnięte, czy przewlekły nieżyt nosa jest czynnikiem wywołującym astmę, czy też te dwie jednostki chorobowe są różnymi manifestacjami tego samego procesu chorobowego. Podejrzewa się kilka możliwych mechanizmów łączących patofizjologicznie nieżyty nosa i astmę. Należą do nich np. odruch nosowo-gardłowo-oskrzelowy, spływanie wydzieliny z górnych dróg oddechowych, zaburzenia oddychania czy też miejscowa produkcja mediatorów zapalnych wywołujących reakcje zapalne również w dolnych drogach oddechowych. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na bardzo duże znaczenie leczenia nieżytów nosa na przebieg astmy oskrzelowej.