Leczenie w celu zmniejszenia objawów - Małek, Łukasz A. (Kardiologia na co Dzień, 2006)
Ograniczenie objawów towarzyszących stabilnej chorobie wieńcowej (coronary artery disease – CAD) oraz redukcję cech niedokrwienia (także niemego klinicznie) można osiągnąć poprzez stosowanie leków, które zmniejszają dług tlenowy i/lub zwiększają napływ krwi do obszarów niedokrwionych. W poniższym artykule przedstawione zostaną najnowsze zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące farmakoterapii takimi lekami przeciwdławicowymi, jak: beta-adrenolityki, azotany, antagoniści wapnia, leki metaboliczne oraz nowe preparaty w postaci nikorandilu, iwabradyny. Dodatkowo zostaną omówione wskazania do postępowania inwazyjnego (pomostowanie aortalno-wieńcowe, przezskórne interwencje wieńcowe) mające na celu zmniejszenie objawów stabilnej choroby wieńcowej.