Zatrucia pokarmowe – problem stale ważny w codziennej praktyce - Gładysz, Andrzej; Pazgan-Simon, Monika; Fleischer, Katarzyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Zatrucia pokarmowe należą do częstych problemów w codziennej praktyce lekarskiej. Zatrucia są ostrymi chorobami przewodu pokarmowego, wywołanymi przez spożycie pokarmu skażonego bakteriami, toksynami, pasożytami, grzybami etc. U dzieci spotyka się najczęściej zatrucia rotawirusowe, u dorosłych wywołane Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus ureus . W praktyce rzadko dochodzi do zatruć muchomorem sromotnikowym lub jadem kiełbasianym. Wśród objawów najczęściej obserwujemy biegunkę, wymioty i odwodnienie. Do postawienia rozpoznania konieczny jest wywiad, badanie fizykalne, rzadziej wykonuje się badania dodatkowe i mikrobiologiczne. W leczeniu zatruć najważniejsze jest nawadnianie, realimentacja i stosowanie probiotyków, a w przypadku wskazań – antybiotykoterapii. Zatrucia pokarmowe mogą mieć charakter masowy.