Powikłania po operacjach Tension-free Vaginal Tape (TVT) w leczeniu wysiłkowego nietrzymania moczu u kobiet - Miękoś, Eugeniusz; Sosnowski, Marek; Zydek, Cezary; Łowicki, Roman; Miękoś-Zydek, Beata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Nieinwazyjne i minimalnie inwazyjne metody leczenia WNM ciągle są doskonalone, lecz dane o wynikach i bezpieczeństwie ich stosowania są niewystarczające. Sling przeprowadzony pod środkowym odcinkiem cewki moczowej nadal cieszy się największą popularnością. Prowadzone są też badania nowych materiałów używanych do operacji TVT czy TOT. Celem pracy jest ocena postępu w leczeniu WNM metodą TVT oraz analiza wczesnych i odległych powikłań po tej operacji. Powikłania będące następstwem przeprowadzenia tej operacji można podzielić na śródoperacyjne, które mogą wynikać z uszkodzenia struktur znajdujących się w przestrzeni załonowej oraz pooperacyjne rozpatrywane zwykle w dwóch kategoriach – jako zaburzenia oddawania moczu lub wynikające z zastosowanego biomateriału. Zaburzenia oddawania moczu dotyczą zwykle przeszkody podpęcherzowej, zalegania moczu po mikcji lub wystąpienia de novo parć naglących. Problemy związane z zastosowanym materiałem do produkcji slingu to zazwyczaj erozja cewki moczowej lub błony śluzowej pochwy oraz infekcje dróg moczowych lub pochwy. Analizy powikłań związanych z zabiegiem TVT dokonano na podstawie danych pochodzących z prospektywnych, randomizowanych badań dotyczących leczenia WNM. Wydaje się, że w miarę doskonalenia technik operacyjnych oraz wprowadzania nowych biomateriałów liczba powikłań po TVT stale maleje.