Ciąża po 40. roku życia – nowa norma w położnictwie - Witek, A.; Bojdys-Szyndlar, Monika (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Zmiana światopoglądu kobiety i jej uniezależnienie się od utartych reguł społecznych kształtują trend coraz częściej obserwowanego późnego macierzyństwa. Dawniej 35. rok życia był uważany za granicę bezpiecznego macierzyństwa, obecnie zaś coraz częściej przesuwa się ona do 40. roku życia, a nawet dalej. Wraz z wiekiem matki wzrasta prawdopodobieństwo powikłań w postaci poronień, nieprawidłowości chromosomalnych, nadciśnienia indukowanego ciążą, cukrzycy ciężarnych i martwych urodzeń. Zmieniające się trendy socjalne i demograficzne będą jednak stale zwiększać liczbę pacjentek decydujących się na ciążę w podeszłym wieku. Mając na uwadze ryzyko takiej ciąży konieczne stanie się potraktowanie tej grupy kobiet jako nowej normy w położnictwie