Niskodawkowa tabletka antykoncepcyjna zawierająca gestoden czy wkładka wewnątrzmaciczna u kobiet w okresie okołomenopauzalnym? Satysfakcja, wpływ na endometrium i profil krwawień - Sobczuk, Anna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Dobór właściwej metody antykoncepcji dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym jest znacznie trudniejszy niż u kobiet młodych. Wdrożenie doustnej antykoncepcji hormonalnej w premenopauzie, podobnie jak każda interwencja farmakologiczna, powinno być poprzedzone oszacowaniem relacji korzyści do ryzyka. Kobietom palącym papierosy, otyłym, z nadciśnieniem, obarczonym podwyższonym ryzykiem zakrzepicy, obciążonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca poleca się stosowanie wewnątrzmacicznej wkładki antykoncepcyjnej (IUCD) zamiast doustnej antykoncepcji hormonalnej (DTA). Celem pracy jest porównanie dwóch metod antykoncepcji stosowanych u kobiet aktywnych seksualnie w okresie perimenopauzy, z przedłużającymi się krwawieniami miesięcznymi. Badano 2 grupy kobiet: stosujące DTA oraz IUCD zawierającą lewonorgestrel (LNG). Bezpieczeństwo, skuteczność i zadowolenie z wybranej metody antykoncepcji ocenialiśmy, analizując takie parametry, jak: grubość endometrium, regularność, czas trwania i nasilenie krwawień, poziom hemoglobiny, masę ciała przed terapią i po 6 mies. oraz występowanie objawów niepożądanych, jak: bóle głowy, tkliwość i napięcie piersi, bóle i wzdęcia brzucha. W badaniu wzięło udział 50 kobiet, 35 stosowało dwuskładnikową tabletkę antykoncepcyjną zawierającą gestoden, 15 kobiet IUCD uwalniającą LNG. Wnioski: Stosowanie dwuskładnikowych tabletek antykoncepcji hormonalnej u kobiet w okresie okołomenopauzalnym korzystnie wpływa na profil krwawień i wydaje się bezpieczną metodą u kobiet niepalących. Alternatywą może być stosowanie IUCD z lewonorgestrelem, gdyż skraca nasilenie i czas trwania krwawień miesięcznych i jest dobrze tolerowana przez kobiety w okresie perimenopauzy