Poziom wiedzy wybranych grup mieszkanek Łodzi na temat okresu przekwitania - Wyderka, Mieczysława; Zdziennicki, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Łączną analizą objęto 615 mieszkanek Łodzi, które podzielono na trzy grupy: nauczycielki, pielęgniarki i położne, kobiety niepracujące z wykształceniem podstawowym i zasadniczym. Z badań wynika, że poziom wykształcenia badanych kobiet ma istotne znaczenie dla znajomości pojęcia menopauza, objawów okresu przekwitania, zrozumienia braku hormonów żeńskich w organizmie i stosowania hormonalnej terapii zastępczej. Najlepszą znajomością badanego tematu wykazały się położne pracujące w lecznictwie otwartym. 21,9% nauczycielek, 19% pielęgniarek i położnych oraz 9% kobiet niepracujących, stosowało hormonalną terapię zastępczą. 90,1% nauczycielek stwierdziło, że ich wiedza jest powierzchowna i wymaga uzupełnień. Podobnego zdania było 85,5% kobiet z wykształceniem podstawowym i zasadniczym, 63,1% badanych pielęgniarek i położnych oraz 16,7% położnych pracujących w lecznictwie otwartym.