Postępowanie terapeutyczne w ostrych napadach drgawkowych - Jędrzejczak, Joanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Przyczyny napadów drgawkowych i przyczyny padaczki są różne. Wiele czynników może prowokować napady padaczkowe bez powodowania padaczki. Należy odróżnić izolowane napady, które mogą być wynikiem każdego czynnika uszkadzającego funkcję mózgu. Są one następstwem ostrych zaburzeń metabolicznych, chorób układowych i chorób neurologicznych, takich jak udar czy uraz. Napady te noszą nazwę ostrych objawowych napadów i rozpowszechnienie ich wzrasta z wiekiem. Celem pracy jest omówienie ostrych napadów padaczkowych występujących u chorych z udarem mózgu, po urazie i w wyniku odstawienia alkoholu. Benzodiazepiny (diazepam lub, jeśli jest dostępny, lorazepam) są uważane za lek z wyboru w leczeniu napadów z odstawienia i zapobieganiu wystąpienia stanu padaczkowego. Skuteczność innych leków jest niedostatecznie udokumentowana.