Otyłość w młodym wieku – epidemiologia, konsekwencje zdrowotne, konieczność prewencji - Bryl, Wiesław; Hoffmann, Karolina; Miczke, Anna; Pupek-Musialik, Danuta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W pracy zaprezentowano zagadnienia dotyczące otyłości występującej w populacji wieku rozwojowego. Przedstawiono dane dotyczące częstości występowania choroby i kryteria jej rozpoznawania, zwracając uwagę na coraz większy odsetek dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała. Omówiono problemy związane ze skutkami zdrowotnymi otyłości, ujawniające się w wieku dorosłym głównie w aspekcie powikłań sercowo-naczyniowych. Na zakończenie przedstawiono konieczność i możliwości prewencji, zwracając uwagę na potrzebę konsekwentnego i wczesnego postępowania zapobiegawczego u osób w młodym wieku.