Czerniak skóry: aktualne możliwości leczenia w Polsce na podstawie analizy leczonych pacjentów i przeglądu literatury - Kycler, Witold; Teresiak, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Czerniak należy do najbardziej złośliwych nowotworów człowieka o systematycznie wzrastającym współczynniku zachorowalności. Diagnostyka czerniaka skóry polega na klinicznej ocenie zmian skórnych, a ustalenie dokładnego stopnia zaawansowania klinicznego wymaga zastosowania badań histopatologicznych i uzupełniających technik obrazowych. Wczesne wykrywanie i profilaktyka są ważnym czynnikiem walki z tym nowotworem. W tym aspekcie szczególnie istotne jest wyodrębnienie grup wysokiego ryzyka zachorowania. Nadal głównym sposobem leczenia jest zabieg chirurgiczny. W pracy przedstawiono wyniki leczenia chorych na czerniaka, operowanych w Wielkopolskim Centrum Onkologii, szczególnie analizując znaczenie chirurgii węzłów chłonnych. Podobnie jak inni autorzy stwierdziliśmy silną korelację obecności przerzutów w węzłach chłonnych z czasem przeżycia chorych. Leczenie uzupełniające zostało omówione na przypadkach czerniaka zaawansowanego. W tej pracy przedstawiono przegląd aktualnej wiedzy na temat profilaktyki, diagnostyki i leczenia czerniaka na podstawie literatury specjalistycznej oraz własnego wieloletniego doświadczenia.