Przednia resekcja odbytnicy – wybrane aspekty jakości życia chorych - Jabłońska, Iwona; Czupryna, Antoni; Kulig, Jan; Legutko, Janusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Rak jelita grubego jest narastającym problemem nie tylko onkologicznym, ale przede wszystkim zdrowotnym współczesnego społeczeństwa w Polsce i na świecie. Badania nad jakością życia w chorobach przewlekłych są cennym źródłem informacji medycznych, dopełniających dane diagnostyczne i laboratoryjne. Celem badań była wstępna ocena jakości życia chorych na raka odbytnicy po zabiegu operacyjnym i chemioterapii, a także poznanie najczęstszych dolegliwości fizycznych i psychicznych wpływających na jakość życia badanych. Oceny jakości życia, prowadzone wśród 35 chorych z rakiem odbytnicy, u których wykonano przednią resekcję odbytnicy, wskazują, że mimo pozytywnego skutku leczenia (usunięcie raka, brak przerzutów), chorzy silnie przeżywają swój stan, a zaburzenia psychologiczne mają podobne nasilenie, jak dolegliwości fizyczne w tej grupie badanych. Większość badanych – 18 osób (52%) – oceniła swoją jakość życia jako dobrą i bardzo dobrą. Średnia tych ocen wskazuje, że pacjenci oceniają swoją jakość życia w skali Rotterdam jako raczej dobrą. Natomiast swój stan zdrowia oceniają nieco gorzej, wskazując, że jest on ani dobry/ani zły. Wnioski: 1) dotychczasowe wyniki badań nad jakością życia chorych na raka odbytnicy po przedniej resekcji są niejednoznaczne; 2) poznanie jakości życia chorych na raka odbytnicy po przedniej resekcji jest wciąż niewystarczające; 3) monitorowanie jakości życia w tej grupie chorych powinno być stałym elementem terapii.