Ocena toksyczności stosowania g-csf w trakcie chemioradioterapii raka płuca - Nawrocki, Sergiusz; Karczmarczyk, Agnieszka; Cieślak, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wstęp: Stosowanie białokrwinkowych czynników wzrostu (g-csf, gm-csf) jest rekomendowane u chorych otrzymujących chemioterapię, u których dochodzi do neutropenii z gorączką neutropeniczną lub profilaktycznie w przypadku wybranych programów chemioterapii. Nie jest ono rekomendowane w przypadku stosowania jednoczesnej chemioradioterapii. Zauważono, że stosowanie czynników wzrostu w trakcie radioterapii może prowadzić do małopłytkowości, szczególnie w przypadku napromieniania nowotworów klatki piersiowej, jednak mechanizm ewentualnej małopłytkowości pozostaje nieznany. W leczeniu radykalnym postaci zlokalizowanej (LD) drobnokomórkowego raka płuca (DRP) oraz niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP) przerwy w leczeniu, jak i wydłużenie całkowitego czasu leczenia powodują zmniejszenie skuteczności leczenia. Cel: Ocena bezpieczeństwa podawania g-csf w trakcie jednoczesnej chemioradioterapii raka płuca, a szczególnie odsetka ciężkiej małopłytkowości i jej ewentualnych powikłań. Materiał i metody: Od stycznia 2004 r. do czerwca 2006 r. w Zakładzie i na Oddziale Radioterapii w Olsztynie leczono radykalnie 27 chorych na raka płuca (25 chorych na drobnokomórkową postać LD, 2 chorych na NSCLC) w sposób skojarzony z podawaniem w trakcie radioterapii g-csf. G-csf podawano chorym od 3 do 10 dni (średnio 6 dni). 10 chorych otrzymywało g-csf 2-krotnie w trakcie radioterapii. W trakcie leczenia i po jego zakończeniu oceniano toksyczność leczenia ze szczególnym uwzględnieniem małopłytkowości i jej ewentualnych powikłań. Wyniki: Trombocytopenię G3 lub G4 (CTC) obserwowano u 13 chorych. U 2 chorych przetaczano płytki krwi. U 1 chorego obserwowano krwioplucie mogące być wynikiem małopłytkowości. Nie obserwowano innych poważnych działań niepożądanych mogących mieć związek z małopłytkowością. Wnioski: Stosowanie g-csf w trakcie radykalnej chemioradioterapii raka płuca w celu zminimalizowania przerw w leczeniu wydaje się bezpieczne i nie powoduje poważnych powikłań związanych z małopłytkowością. Zebrane dane upoważniają do przeprowadzenia randomizowanego badania prospektywnego, w którym w ramieniu kontrolnym stosowano by g-csf w czasie przerwy w radioterapii.