Kraj Rad - Wieczorkiewicz, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2006)
Gwarancję znalezienia się w sieci szpitali będzie miało 25 proc. szpitali, a podstawą jej tworzenia będzie tzw. macierz oceny . Dzięki niej będzie można sklasyfikować jakość usług medycznych, kondycję finansową placówki i liczbę łóżek, które będą podstawą oceny jednostki. Eksperci Ministerstwa Zdrowia planują też, że czwarta część placówek będzie swoistym wzorcem z Sevres , jednostkami, do których poziomu mają się dostosować pozostałe. Takie wnioski płyną z dyskusji, jaka odbyła się podczas konferencji Sieć szpitali – zmiana systemowa , zorganizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dyrektorów Szpitali.