Koszyk obietnic - Knypl, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2006)
Niezwykle pilnie rejestracji innowacyjnych cząsteczek potrzebują pacjenci onkologiczni. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że 7-letnie namysły w onkologii to coś absolutnie niemożliwego do zaakceptowania. Przykładem Bortezomid (Velcade – najnowszy lek na szpiczaka mnogiego) – nie jest on refundowany tylko w dwóch państwach Unii Europejskiej – w Polsce i Wielkiej Brytanii. Tymczasem nierychliwość Ministerstwa Zdrowia we wprowadzaniu na listy refundacyjne nowych cząsteczek stosowanych, to naruszenie praw pacjentów do skutecznego leczenia, zgodnego z aktualną wiedzą.