Przyjazny biznes - Wojciechowska, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2006)
Kiedy w 2002 r. Dolnośląskie Centrum Chorób Serca Medinet we Wrocławiu rozpoczęło działalność, było jednym z pierwszych w Polsce prywatnych szpitali o profilu kardiochirurgicznym. Jak podkreślają lekarze i szefostwo placówki, to swoista kontynuacja wrocławskiej tradycji. To właśnie w stolicy Dolnego Śląska pół wieku temu zaczęła rozwijać się polska kardiochirurgia i to właśnie tutaj, w 1958 r. przeprowadzono pierwszy zabieg na otwartym sercu u 12-letniej dziewczynki. Operacja odbyła się, co oczywiste, w jednostce publicznej.