Artykuł przeglądowyZwodnicze maski kliniczne zespołów bólowych układu ruchu - Szczepański, Leszek; Szczepańska-Szerej, Anna (Reumatologia/Rheumatology, 2006)
Przedstawiono przegląd pomyłek diagnostycznych częstych zespołów bólowych układu ruchu. Dokonano analizy przyczyn tych pomyłek. Zespół kanału nadgarstka jest bardzo często nietrafnie rozpoznawany jako zespół uciskowy korzeni szyjnych lub choroba zwyrodnieniowa drobnych stawów rąk, rzadziej jako zapalenie wielostawowe bądź choroba ośrodkowego układu nerwowego. Zespół krętarzowy jest bardzo często leczony pod rozpoznaniem choroby stawu biodrowego lub zespołu korzeniowego. Skargi na bóle biodra najczęściej pochodzą z chorób kręgosłupa, ale bywają często przyjmowane za objaw choroby stawu biodrowego. Skargi na bóle kolana są często objawem zmian w stawie biodrowym. Zespół fibromialgii jest często traktowany jako miejscowy zespół bólowy. Ból barku jest najczęściej spowodowany chorobą stożka ścięgnistego, rzadko pochodzi z kręgosłupa szyjnego, nawet jeśli badaniem radiologicznym wykrywane są wyraźne zmiany patologiczne w kręgosłupie. Najczęstszą przyczyną bólu, obrzęku i zaczerwienienia podudzia u chorego z wysiękiem w stawie kolanowym i/lub torbielą Bakera nie jest zakrzepowe zapalenie żył, lecz pęknięcie tej torbieli.