Opis przypadkuManifestacja stawowa chorób nowotworowych – demonstracja przypadków - Kwiatkowska, Brygida; Filipowicz-Sosnowska, Anna; Kostrzewa, Renata (Reumatologia/Rheumatology, 2006)
Objawy reumatyczne w przebiegu chorób nowotworowych mogą być spowodowane przerzutami do kości i często wyprzedzają objawy nowotworu. W przypadku niesklasyfikowamego zapalenia stawów o gwałtownym początku, z nietypowymi objawami reumatycznymi, rozpoznanie musi być ponownie zweryfikowane. Czasami leczenie choroby nowotworowej powoduje wycofanie się objawów choroby reumatycznej. Przedstawione przypadki są przykładem maski reumatycznej choroby nowotworowej.