Opis przypadkuWole jako manifestacja kliniczna wtórnej amyloidozy w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów - Chemperek, Ewa; Majdan, Maria; Kurowska, Maria; Piotrowski, Mariusz (Reumatologia/Rheumatology, 2006)
Amyloidoza (skrobiawica) stanowi grupę chorób charakteryzującą się pozakomórkowym odkładaniem substancji białkowej w jednym lub wielu narządach (postać zlokalizowana lub uogólniona). Spośród przyczyn amyloidozy wtórnej najczęściej, bo w 19,8% przypadków, wymienia się reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), następnie zesztywniające zapalenie stawów, przewlekłe choroby zapalne jelit, rozstrzenia oskrzeli, zapalenie kości i szpiku, nowotwory. Wole amyloidowe jest rzadko rozpoznawaną jednostką chorobową. W pracy przedstawiono opis 57-letniej chorej od 29 lat leczonej z powodu RZS, o stale utrzymującej się dużej aktywności choroby pomimo stosowania różnorodnych leków modyfikujących przebieg choroby. W 1997 r. stwierdzono powiększenie gruczołu tarczowego, o twardej, zbitej konsystencji, z zaburzeniami o charakterze nadczynności tarczycy. Wole szybko się powiększało, uciskając sąsiadujące struktury, prowadząc do zaburzeń połykania i duszności. W badaniu histopatologicznym tkanki po wykonaniu strumektomii wykryto masywne złogi amyloidu.