Opis przypadkuCyklosporyna A w leczeniu choroby Stilla - Prajs, Krzysztof; Fliciński, Jacek; Brzosko, Marek (Reumatologia/Rheumatology, 2006)
Choroba Stilla jest jedną z postaci młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów. U chorych, u których objawy występują po 16. roku życia, określa się ją jako chorobę Stilla z początkiem w wieku dorosłym (adult onset Still’s disease), która jest jedną z nietypowych postaci reumatoidalnego zapalenia stawów. Opisano przypadek 43-letniego mężczyzny, u którego w maju 2003 r. rozpoznano chorobę Stilla na podstawie kryteriów Yamaguciego. Leczenie glikokortykosteroidami w monoterapii, a następnie w skojarzeniu z azatiopryną nie było skuteczne. Ustąpienie objawów choroby uzyskano dopiero po zastosowaniu cyklosporyny A (CsA). Remisja utrzymuje się do chwili obecnej. W piśmiennictwie medycznym w leczeniu w pierwszej kolejności zalecany jest metotreksat (Mtx). Wydaje się, że CsA może być dobrą alternatywą dla chorych leczonych Mtx z powodu choroby Stilla.