Naturalne antocyjany w ochronie radiologicznej - Rożej, Adam; Małkowski, Bogdan; Andryskowski, Grzegorz; Niedworok, Jan; Grześków, Jerzy; Tryniszewski, Wiesław; Maziarz, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Cel pracy : Zbadano wpływ barwnika i soku z aronii czarnoowocowej na zachowanie się parametrów biochemicznych i morfologicznych u zwierząt doświadczalnych, które pochłonęły dawkę 1,05 oraz 4,0 Gy promieniowania gamma. Materiał i metody : Badanie zostało wykonane na 77 królikach rasy szynszyla o masie ciała 2,5–3,2 kg i 76 myszach rasy balb C o masie ciała 18,0–21,5 g. Z żyły brzeżnej ucha królików pobierano krew do badań 48 godz. przed napromieniowaniem, a następnie po 48 godz., w 4. i 10. dobie po napromieniowaniu. U królików obliczono liczbę leukocytów oraz stymulowaną przez granulocyty krwi obwodowej generację rodnika ponadtlenkowego. U napromieniowanych myszy w 3. dobie zbadano chemiluminescencję komórek śledzionowych (splenocytów). Wyniki : W przeprowadzonych badaniach stwierdzono znamienne statystycznie wzmożenie generacji rodnika ponadtlenkowego w 4. dobie po pochłonięciu dawki 1,05 Gy oraz po 48 godz. i w 4. dobie po pochłonięciu dawki 4 Gy promieniowania gamma. Podanie barwnika antocyjaninowego w istotny sposób hamuje generację rodnika ponadtlenkowego w 4. dobie po pochłonięciu dawki promieniowania 4 Gy. W 3. dobie po pochłonięciu dawki 4 Gy promieniowania gamma zarówno barwnik antocyjaninowy, jak i zagęszczony sok zwiększają chemiluminescencję splenocytów. Podanie naturalnego barwnika antocyjaninowego napromieniowanym zwierzętom poprawia wartości liczbowe leukocytów. Wnioski : * po pochłonięciu dawki promieniowania gamma u napromieniowanych zwierząt stwierdza się: 1) zwiększenie średniej liczby leukocytów po pochłonięciu dawki 1,05 Gy, 2) zmniejszenie średniej liczby leukocytów po pochłonięciu dawki 4,0 Gy, 3) wzrost generacji rodnika ponadtlenkowego, 4) zmniejszenie chemiluminescencji splenocytów, * podanie barwnika antocyjaninowego zwierzętom, które pochłonęly dawkę 4 Gy promieniowania gamma wywołuje: 1) zmniejszenie generacji rodnika ponadtlenkowego, 2) zwiększenie chemiluminescencji splenocytów, * podanie barwnika antocyjaninowego zwierzętom, które pochłonęly dawkę 1,05 Gy promieniowania gamma wywołuje normalizację liczby leukocytów.