Rola receptorów HER i heregulin w powstawaniu przerzutów raka piersi - Szacikowska, Ewa; Kozłowski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
W artykule podjęto próbę pokazania obecnego kierunku rozwoju wiedzy dotyczącej roli receptorów HER i heregulin w powstawaniu i progresji raka piersi. Nie ulega wątpliwości, że istnieje ogromne zainteresowanie wiodącą rolą heterodimeru receptorów HER2/HER3 jako głównego regulatora sygnałów mitogennych biegnących szlakiem MAPKs i sygnałów antyapoptotycznych biegnących szlakiem PI3K, w przypadku tego raka. Heterodimer receptorów HER2/HER3, jak pokazują liczne najnowsze badania, jest głównym i - jak wszystko na to wskazuje - jedynym mediatorem złożonego działania licznych izoform heregulin na najważniejsze procesy związane z progresją raka piersi, do których należą inwazyjność, angiogeneza i apoptoza. W artykule przedstawiono i omówiono najnowsze prace pokazujące wpływ receptorów HER1 i HER2 na angiogenezę oraz prace prezentujące wpływ heregulin na ekspresję aktywatora uroplazminogenu i jego receptora. Przedstawiono również prace pokazujące, jak na obecnym etapie wiedzy można zrozumieć sposób, w jaki hereguliny pobudzają jeden z najaktywniejszych szlaków antyapoptotycznych i zaprezentowano kinazę PI3 jako jedną z najważniejszych molekuł sygnalizacyjnych, które decydują o przeżyciu komórki nabłonkowej. Ponieważ zwiększona ekspresja receptorów HER2 wiąże się z nasileniem sygnalizowania szlakiem PI3K, wydaje się, że kinaza ta może być atrakcyjnym obiektem tarczowym dla kierowania działań terapeutycznych w przypadku guzów HER2-pozytywnych.