Choroby nerek u osób w podeszłym wieku - Stompór, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Wbrew tradycyjnym poglądom na temat stopniowej utraty czynności nerek, nowsze badania epidemiologiczne wskazują, że u wielu osób starszych jest ona w pełni zachowana. Uszkodzenie nerek postępujące wraz z wiekiem jest zatem zapewne wypadkową wpływu niekorzystnych czynników działających (często subklinicznie) przez całe życie, a nie wyrazem fizjologicznej utraty ich czynności. Niewykluczone, że na tempo utraty funkcji nerek może wywierać wpływ także wrodzona liczba nefronów. Przebieg chorób nerek u ludzi starszych w porównaniu z populacją ogólną cechuje wiele odrębności; niezwykle istotne jest uświadamianie sobie tych różnic przy ich rozpoznawaniu. Ogólne zasady leczenia chorób nerek u osób starszych nie odbiegają od przyjętych dla całej populacji, jednak także tutaj istnieje wiele rozbieżności, o których warto pamiętać.