Artykuł oryginalnyWpływ nasilenia stanu zapalnego skóry na jakość życia rodzinnego chorych na atopowe zapalenie skóry - Teresiak, Ewa; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Jenerowicz, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą i nawrotową dermatozą zapalną, w której proces chorobowy dotyczy naskórka i skóry właściwej. Charakteryzuje się typową lokalizacją i morfologią zapalnych zmian skórnych, silnym świądem oraz częstym współistnieniem chorób atopowych u pacjenta i jego rodziny. AZS stanowi bardzo poważny problem kliniczny i aż w 40–60% przypadków poprzedza wystąpienie innych chorób atopowych. Częstość występowania AZS w ciągu ostatnich 30 lat zdecydowanie wzrosła, wg niektórych autorów nawet 2–3-krotnie. Aktualnie AZS dotyczy 10–20% dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym w wysoko rozwiniętych krajach Europy Zachodniej oraz w Ameryce Północnej. Badanie ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) dotyczące epidemiologii chorób alergicznych, które objęło kilka krajów Europy Zachodniej oraz Wschodniej, wykazało zdecydowany wzrost częstości występowania wspomnianych chorób w wysoko uprzemysłowionych i rozwiniętych krajach Europy Zachodniej oraz w krajach Europy Wschodniej i Środkowej po upadku systemu komunistycznego, co spowodowało gwałtowną zmianę warunków środowiskowych oraz stylu życia. Uważa się, że istnieje wyraźna zależność pomiędzy występowaniem AZS a czynnikami społeczno-ekonomicznymi. AZS w znacznym stopniu wpływa nie tylko na jakość życia chorych, ale także zaburza funkcjonowanie całej rodziny. Schorzenie to wpływa na wiele sfer życia rodzinnego i na wzajemne relacje pomiędzy wszystkimi członkami rodziny. Znaczne wydatki związane z leczeniem powodują równie istotne konsekwencje społeczno-ekonomiczne. Celem pracy była ocena związku pomiędzy nasileniem stanu klinicznego a jakością życia chorych na AZS oraz określenie sfer życia rodzinnego, które w największym stopniu ulegają zaburzeniu u chorych na AZS.