Artykuł oryginalnyOdmienności kliniczne i leczenie trądziku zwykłego u dorosłych kobiet – badanie pilotażowe - Bergler-Czop, Beata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
W ostatniej dekadzie obserwujemy znaczny wzrost liczby pacjentek po 30. roku życia z nasilonym trądzikiem zwykłym (acne vulgaris), które szukają pomocy u specjalisty. Badanie przeprowadzono w Klinice Dermatologii w Katowicach w grupie 44 kobiet z rozpoznaniem trądziku hospitalizowanych i leczonych ambulatoryjnie w latach 2002–2006. Wiek chorych wynosił 27–45 lat, średnio 33,6 roku. Pacjentki wypełniały ankietę obejmującą m.in. zawód (pracownik umysłowy – fizyczny), stan cywilny, miejsce zamieszkania (miasto – wieś), rodzinne występowanie trądziku, trądzik w okresie pokwitania, wywiad ginekologiczny ze szczególnym uwzględnieniem zaburzeń hormonalnych i przyjmowanych leków hormonalnych, czas trwania choroby oraz metody leczenia, choroby towarzyszące. Badanie wykazało, że spośród 44 kobiet z rozpoznaniem trądziku większość to mieszkanki miast, pracujące umysłowo, z wyższym wykształceniem. W 31,8% przypadków trądzik występował rodzinnie. Zmiany trądzikowe pojawiły się głównie u badanych kobiet po okresie dojrzewania. 12 (27,3%) kobiet było leczonych tylko jedną metodą terapii (tylko leczenie zewnętrzne). U 12 (27,3%) stosowano 2 metody leczenia, u 14 (31,8%) – 3 metody leczenia, u 6 (13,6%) zastosowano 4 i więcej form terapii. Ostateczne efekty leczenia wszystkim metodami 29 (65,9%) chorych oceniało jako dobre, 10 (22,7%) oceniało je jako średnie, 5 (11,36%) uważało, że żadna metoda terapeutyczna nie była skuteczna. Wnioski: Na podstawie badania przeprowadzonego u pacjentek kliniki dermatologii można stwierdzić, że trądzik częściej występuje u mieszkanek miast, pracujących umysłowo, z wyższym wykształceniem, niezgłaszających zaburzeń hormonalnych. U większości chorych nie występowało rodzinne tło schorzenia. Trądzik z reguły miał przebieg łagodny. W większości kobiety leczone były przynajmniej 3 metodami terapii, z dobrym efektem. Słowa kluczowe: trądzik, dorosłe kobiety.