Receptor VEGFR-2 – cel terapii kierowanej w chorobach nowotworowych - Hucz, Joanna; Szala, Stanisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Kluczowym czynnikiem w procesie powstawania nowych naczyń okołonowotworowych jest naczyniowo-śródbłonkowy czynnik wzrostu VEGF (ang. vascular endothelial growth factor). Jednym z jego receptorów jest należący do rodziny kinaz tyrozynowych receptor VEGFR-2. Aktywacja tego receptora inicjuje w komórkach śródbłonkowych wiele procesów biochemicznych, które prowadzą do podziałów tych komórek i w konsekwencji do powstania naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie różnych rozwiązań terapeutycznych, których molekularnym celem jest receptor VEGFR-2. W fazie badań przedklinicznych i klinicznych znajdują się m.in. przeciwciała anty-VEGFR-2, cykliczne peptydy, dwudomenowe białka, niskocząsteczkowe inhibitory kinaz tyrozynowych oraz oligonukleotydy blokujące ekspresję VEGFR-2. W celach terapeutycznych usiłuje się także wykorzystać odpowiedź immunologiczną skierowaną przeciwko naczyniom z tym receptorem.