Artykuł poglądowyRola czynników hormonalnych w etiopatogenezie i terapii trądziku pospolitego - Sobjanek, Michał; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Barańska-Rybak, Wioletta; Nowicki, Roman; Włodarkiewicz, Adam (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Trądzik pospolity (acne vulgaris) jest przewlekłym schorzeniem związanym z nadczynnością gruczołów łojowych i dotyczy osób między 12. a 40. rokiem życia. Jest jednym z najczęstszych problemów dermatologicznych, a jego leczenie jest procesem długotrwałym, wymagającym dobrej współpracy pacjenta z lekarzem. Ważną rolę w patogenezie trądziku pełnią czynniki hormonalne, szczególnie androgeny, hormony płciowe, hormon wzrostu i melanokortyna. Dokładne mechanizmy regulujące pracę gruczołów łojowych nie są znane. W terapii trądziku zastosowanie znalazło wiele preparatów, wśród których istotną rolę odgrywają doustne preparaty antykoncepcyjne. Element terapii złożonej mogą stanowiæ spironolakton i flutamid. Niniejsza publikacja jest przeglądem aktualnych doniesień poświęconych roli czynników hormonalnych zarówno w etiopatogenezie, jak i terapii trądziku pospolitego.