Opis przypadkuPowikłania po tatuażu wykonanym czarną henną. - Zegarska, Barbara; Woźniak, Magdalena; Zegarski, Wojciech; Romańska-Gocka, Krystyna; Kaczmarek-Skamira, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Malowanie skóry oraz wykonywanie tatuażu ma wielowiekową tradycję i w różnych kulturach na przestrzeni wieków miało różne znaczenie. Od kilku lat, szczególnie w okresie letnim, wśród młodych ludzi obserwuje się większe zainteresowanie zdobieniem skóry, zwłaszcza tatuażem. Zastosowanie tzw. bezpiecznego tatuażu wydaje się zdobieniem alternatywnym do tradycyjnego, czyli trwałego. Do tego typu zdobienia najczęściej stosowana jest henna. Do niedawna hennę uznawano za nieszkodliwy, bezpieczny, naturalny środek do farbowania włosów i skóry. Trwałość tatuażu wykonanego henną wynosi ok. 10–14 dni. Henna jest barwnikiem pochodzącym z liści krzewu lawsonii. Do tego barwnika często dodawana jest parafenylodwuamina (PPD) w celu uzyskania wyraźniejszego koloru, która może powodować różnego rodzaju niepożądane zmiany skórne. Przedstawiono przypadek 18-letniego pacjenta, któremu podczas pobytu na wakacjach przypadkowa osoba wykonała tatuaż z użyciem czarnej henny i który następnie korzystał z kąpieli w morzu, jak również przez kilka godzin przebywał, bez stosowania fotoprotekcji, na słońcu. Po kilku godzinach wystąpił rumień w miejscu tatuażu oraz uczucie świądu i pieczenia. Zmiany w ciągu kilku godzin uległy znacznemu zaostrzeniu, w wyniku czego doszło do powstania nadżerek układających się wzdłuż zdobienia. Zmianom skórnym towarzyszyła zwyżka temperatury ciała oraz objawy ogólnego złego samopoczucia. Komentarz: Zastosowanie do tatuażu czarnej henny, w skład której wchodzi parafenylodiamina, nie jest bezpieczne, ponieważ istnieje ryzyko powstania różnego rodzaju zmian skórnych. W wielu krajach wykonywanie tego typu tatuaży jest zabronione. Słowa kluczowe: tatuaż, henna, lawson, PPD.