Czerniak nosowej części gardła leczony radioterapią – opis przypadku - Nawrocki, Sergiusz; Radkowski, Andrzej; Górzyński, Michał; Iżycki, Dariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Zdaniem wielu autorów pierwotny czerniak śluzówki regionu głowy i szyi powinien być leczony chirurgicznie, z ewentualną radioterapią uzupełniającą. Autorzy artykułu leczyli samodzielną radioterapią chorą na nieoperacyjnego pierwotnie czerniaka nosowej części gardła (70 Gy/2Gy/7 tyg. plus boost z brachyterapii 9Gy po3Gy). Uzyskaliśmy miejscową regresję zmiany pierwotnej (rok obserwacji), ale chora zmarła z powodu rozsiewu choroby do OUN.