Pierwotne nowotwory złośliwe języka - Zielińska-Kaźmierska, Bogna; Tyndorf, Marta; Arkuszewski, Piotr; Grodecka, Joanna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Nowotwory złośliwe języka występują stosunkowo często. Rak płaskonabłonkowy stanowi prawie 95% nowotworów złośliwych części twarzowej czaszki, zaś w obrębie błony śluzowej jamy ustnej 40% to raki języka. Łagodne nowotwory w tej części jamy ustnej należą do rzadkości. Guzy języka najczęściej pojawiają się w przedniej, ruchomej części, ale również w jego nasadzie. Wybór metody leczenia zależny jest od umiejscowienia guza. Większość raków wymaga pooperacyjnego naświetlania. Kliniczne objawy przerzutów do węzłów chłonnych wymagają dyssekcji szyi. Celem pracy było przedstawienie objawów klinicznych i leczenia chorych z rakiem języka w Klinice Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej i Onkologicznej w Łodzi. Badaniami retrospektywnymi objęto 16 chorych z pełną dokumentacją medyczną i histopatologiczną. Autorzy przedstawili wiek i płeć chorych, umiejscowienie i typ guzów, czynniki ryzyka oraz stopień klinicznego zaawansowania TNM, obecność lub brak przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych oraz sposób leczenia. U 15 chorych zdiagnozowano raka płaskonabłonkowego, a u 1 chorej raka śluzowo-naskórkowego. Większość guzów była w 2. i 3. stopniu zaawansowania klinicznego, u 14 chorych guz występował w przedniej, ruchomej części języka, u 2 w jego nasadzie. Wszyscy chorzy leczeni byli chirurgicznie lub metodami skojarzonymi (chirurgicznie i radioterapią lub chemioterapią). U 1 chorej wykonano nieskuteczną przedoperacyjną brachyterapię.