Forum ekspertówNitric oxide and peroxynitrite balance in the cardiovascular system: a nanomedical approach - Maliński, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Niewielkie odchylenia w stężeniu fizjologicznego NO mogą mieć istotny wpływ na funkcję układu krążenia. Upośledzenie produkcji NO ze współtowarzyszącym wzrostem cytotoksycznego nadtlenoazotynu (ONOO-) jest związane z dysfunkcją endotelium. Niski poziom biodostępnego NO i wysoki ONOO- występuje w chorobach układu krążenia, takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu i zawał serca. Do pomiaru uwalniania NO i ONOO- z pojedynczej uszkodzonej komórki śródbłonka (HUVEC, aorty, serca i komórek śródbłonka) wykorzystano nanosensor wytworzony za pomocą nanotechnologii. Jako kryterium dysfunkcji śródbłonka przyjęto poziom równowagi pomiędzy stężeniem NO i ONOO- (K=NO/ONOO-). W otoczeniu prawidłowych komórek HUVEC występowały wysokie stężenia NO (480±35 nmol/L), a niskie ONOO- (70±4 nmol/l), natomiast stała równowagi [NO]/[ONOO-] wynosiła K=3,5. Przy obecności ox-LDL, stała równowagi przesuwała się do poziomu K=0,32±0,02. Istotny spadek stosunku [NO]/[ONOO-] obserwowano u szczurów z nadciśnieniem (SHR) (K=1,5±0,1) w porównaniu ze szczurami normotensyjnymi (WKY) (K=2,8±0,3). L-arginina i dysmutaza nadtlenkowa powodowały przesunięcie stałej równowagi w kierunku wyższych wartości. Stosowanie simwastatyny przez 4 tyg. (w dawce 2,5 mg/kg/dobę) u SHR z niewydolnym sercem spowodowało częściowe, ale istotne przywrócenie równowagi [NO]/[ONOO-]. Tak więc simwastatyna indukuje przesunięcie równowagi [NO]/[ONOO-] i może znaleźć zastosowanie w leczeniu niewydolności serca.