Wady wrodzoneAnaliza wczesnych wyników 2542 operacji wykonanych w referencyjnym ośrodku kardiochirurgii dziecięcej w latach 2001–2005 - Kansy, Andrzej; Maruszewski, Bohdan; Burczyński, Piotr; Pastuszko, Andrzej; Birbach, Mariusz; Lipiński, Wojciech; Mirkowicz-Małek, Małgorzata; Mozol, Krzysztof; Kozłowski, Michał; Manowska, Małgorzata; Tobota, Zdzisław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Cel: Ocena wczesnych wyników operacji kardiochirurgicznych wykonanych u 100% dzieci z wrodzonymi wadami serca, leczonych w latach 2001–2005. Materiał i metody: Dane zanalizowano, stosując międzynarodowe nazewnictwo wad wrodzonych serca (International Nomenclature for Congenital Heart Disease of the EACTS/STS). Do oceny stopnia złożoności wykonywanych operacji zastosowano Aristotle Basic Score. Pacjentów podzielono pod względem wieku na: noworodki, niemowlęta (z wyłączeniem noworodków) i dzieci powyżej pierwszego roku życia. Wyodrębniono operacje wykonane z zastosowaniem krążenia zewnątrzustrojowego oraz operacje bez krążenia. Wyniki: Zanalizowano wyniki, dzieląc je na obejmujące cały materiał i poszczególne lata. Spośród 2542 operacji 1210 (47,6%) wykonano u dzieci poniżej pierwszego roku życia, w tym 394 u noworodków. 1656 operacji (65,1%) przeprowadzono z użyciem krążenia wewnątrzustrojowego i 886 (34,9%) bez użycia krążenia wewnątrzustrojowego. 67,7% wykonanych operacji zostało zdefiniowanych jako proste, a 32,2% jako złożone. Średnia wartość Aristotle Basic Score wyniosła 6,17 (95% CI 6,1–6,3). Mediana wieku w chwili operacji wynosiła 13,8 mies., 20,1–11,2, p<0,0002. Ogólna śmiertelność szpitalna osiągnęła 3,9% (5,1–2,8). W operacjach krążeniowych wyniosła natomiast 4,5% (5,26–3,85), w prostych operacjach krążeniowych – 0,6%. W operacjach bezkrążeniowych 2,7%, (4,8–0,6). Śmiertelność w grupach wiekowych wyniosła: ogółem – 3,9%, niemowlęta – 3,8%, noworodki – 13,7%. Mediana czasu pooperacyjnej sztucznej wentylacji (IPPV) wyniosła 9, u noworodków 82,5, a u niemowląt 16 godz. Wnioski: Ciągła analiza wyników leczenia staje się obecnie jednym z najważniejszych obowiązków kardiochirurgów wad wrodzonych serca.