Torakochirurgia Zastosowanie plazmowej koagulacji argonowej w leczeniu nowotworowych i nienowotworowych zwężeń dróg oddechowych - Grochowski, Zbigniew; Olechnowicz, Henryk; Czajkowski, Wojciech; Warmus, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Cel pracy: Celem pracy jest ocena możliwości zastosowania plazmowej koagulacji argonowej (argon plazma coagulation – APC) w endoskopowym udrażnianiu zwężeń dróg oddechowych oraz opanowywaniu krwawień do drzewa oskrzelowego. Materiał i metody: Badaniem objęto 64 pacjentów (25 kobiet, 39 mężczyzn), wykonano 82 zabiegi udrażniania drzewa oskrzelowego. W 40 przypadkach zabieg kończono założeniem różnych rodzajów stentów oskrzelowych. U 36 chorych wskazaniem do APC była niedrożność i krwawienie do dróg oddechowych w przebiegu nowotworu złośliwego. U 28 chorych APC zastosowano do usuwania ziarniny w pointubacyjnych i potracheostomijnych zwężeniach krtani i tchawicy. Wyniki: U 56 chorych (87,5%) stwierdzono natychmiastową poprawę wydolności oddechowej oraz ustanie krwawień do drzewa oskrzelowego. U ośmiu pacjentów (12,5%) poprawa wydolności oddechowej nastąpiła po 2–3 dniach. U dwóch chorych (3,1%) wystąpiły powikłania w postaci nasilonego krwawienia do drzewa oskrzelowego oraz krótkotrwałego wybuchu płomienia w drogach oddechowych. Wnioski: APC jest skutecznym narzędziem w przywracaniu drożności dróg oddechowych oraz opanowywaniu krwawień w przypadkach nowotworowych i nienowotwowych zwężeń, jednakże ze względu na możliwości wystąpienia poważnych powikłań zabieg ten powinien być wykonywany przez doświadczonych endoskopistów.