TorakochirurgiaZstępujące martwicze zapalenie śródpiersia – postępowanie diagnostyczne i leczenie chirurgiczne - Rokicki, Marek; Rokicki, Wojciech; Rokicki Jr, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Zstępujące martwicze zapalenie śródpiersia (z.m.z.ś.) jest rzadkim i ciężkim powikłaniem zakażenia pochodzenia zębowego lub toczącego się w obrębie gardła. Towarzyszą mu współczynniki śmiertelności wynoszące 25–40%. Opierając się na piśmiennictwie, prezentujemy kryteria rozpoznawania i klasyfikacji, operacyjne metody leczenia, takie jak: nacięcie szyi, radykalne chirurgiczne oczyszczenie śródpiersia, jamy opłucnowej, drenaż płuczący śródpiersia i jamy opłucnowej u chorych na z.m.z.ś. Sugerujemy strategię leczenia ciężkich postaci z.m.z.ś., polegającą na wczesnym rozpoznaniu, doraźnej torakotomii, płukaniu śródpiersia i jamy opłucnowej.