Artykuł poglądowyWięcej światła na problematykę zespołu metabolicznego - Tatoń, Jan; Czech, Anna; Bernas, Małgorzata; Rubiec-Niemirowska, Anna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2006)
Pojęcie zespołu metabolicznego wywodzi się z obserwacji klinicznych. Podanie jego definicji opartej na znajomości zaburzeń etiopatogenetycznych ciągle jest niemożliwe. Jest to powodem zmian i modyfikacji definicji w tym zakresie. Wynikają stąd utrudnienia zarówno diagnostyczne, jak i w formułowaniu planów prewencji i leczenia. Wydaje się, że obecnie w każdym przypadku zespołu metabolicznego konieczne jest dokonanie oceny insulinooporności. Do pierwotnych działań prewencyjnych i leczniczych należy zmniejszenie insulinooporności – także na drodze farmakologicznej. Z tego rodzaju leczeniem należy kojarzyć leczenie objawowe wieloskładnikowe, skierowane na zmniejszenie objawów zespołu metabolicznego – czynników miażdżycy. Oczekuje się dalszych badań w tym zakresie