Artykuł oryginalnyCzy upośledzenie funkcji nerek jest istotnym problemem klinicznym u pacjentów po 65. roku życia z prawidłowym stężeniem kreatyniny, poddawanych pierwotnej angioplastyce? - Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Małyszko, Jolanta; Małyszko, Jacek; Kralisz, Paweł; Poniatowski, Bogusław; Musiał, Włodzimierz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2006)
Przewlekła choroba nerek dotyczy ok. 10–16% dorosłej populacji, głównie osób starszych. Według K/DOQI w grupie pacjentów z przesączaniem kłębuszkowym (GFR) poniżej 60 ml/min istotnie wzrasta ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych i zgonów. Celem pracy była ocena częstości występowania upośledzonej funkcji nerek u 918 pacjentów z prawidłowym stężeniem kreatyniny, poddawanych pierwotnej angioplastyce z powodu zawału serca z uwzględnieniem wieku chorych. Przesączanie kłębuszkowe oceniano przy użyciu wzorów: uproszczonego MDRD, Cockcrofta-Gaulta i Jeliffe. Oceny stadium przewlekłej choroby nerek – CKD dokonano wg klasyfikacji K/DOQI w zależności od wieku (powyżej i poniżej 65. roku życia). U pacjentów powyżej 65. roku życia 2. stadium CKD (GFR 60–89 ml/min) wg wzoru Cockcrofta-Gaulta stwierdzano u 29,5% chorych, wg wzoru MDRD u 60,9%, zaś wg Jeliffe u 42% pacjentów. Stadium 3 CKD (GFR 30–59 ml/min) wg wzoru Cockcrofta-Gaulta stwierdzono u 60,6%, wg MDRD u 16,8%, zaś wg Jeliffe u 51,6% pacjentów powyżej 65. roku życia. U pacjentów poniżej 65. roku życia 2. stadium CKD wg wzoru Cockcrofta-Gaulta stwierdzano u 50,4% chorych, wg wzoru MDRD u 55,6%, zaś wg Jeliffe u 54,5% pacjentów. Stadium 3. CKD, wg wzoru Cockcrofta-Gaulta stwierdzono u 30,7%, wg MDRD u 4,9%, zaś wg Jeliffe u 21,0% pacjentów poniżej 65. roku życia. Biorąc pod uwagę zastrzeżenia dotyczące wartości stężenia kreatyniny w surowicy jako wskaźnika funkcji nerek, należy ocenić przesączanie kłębuszkowe u indywidualnego chorego, nie tylko w aspekcie ewentualnej obecności dodatkowego, ale niedocenianego czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ale także dawkowania leków czy prewencji nefropatii kontrastowej u osób poddawanych zabiegom interwencyjnym na naczyniach wieńcowych