Artykuł poglądowyZespół metaboliczny w roku 2006 - Kocięcki, Marek (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2006)
Artykuł prezentuje historię, współczesne definicje i kryteria rozpoznania zespołu metabolicznego oraz jego rolę w rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wspomina także o toczących się ostatnio wokół niego dyskusjach. Na świecie zespół metaboliczny jest coraz częstszym zjawiskiem. Ludzie z tym zespołem mają zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. Zespół metaboliczny charakteryzuje się grupą czynników ryzyka, takich jak otyłość brzuszna, dyslipidemia, podwyższone ciśnienie tętnicze, insulinooporność lub nieprawidłowa tolerancja glukozy. Dominującymi przyczynami zespołu metabolicznego są insulinooporność i otyłość brzuszna. Inne przyczyny wiążą się z brakiem aktywności fizycznej, wiekiem, zaburzeniami hormonalnymi oraz predyspozycją genetyczną. Głównym celem postępowania klinicznego z zespołem metabolicznym jest redukcja chorób związanych z miażdżycą, takich jak zawał serca, udar mózgu czy miażdżyca naczyń obwodowych oraz cukrzycy typu 2.