Artykuł pogladowyZnaczenie procesu zapalnego w powstawaniu powikłań sercowo-naczyniowych w cukrzycy - Prokopczuk, Przemysław; Wawrusiewicz-Kurylonek, Natalia; Kinalska, Ida (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2006)
Przewlekły proces zapalny odgrywa kluczową rolę w powstawaniu miażdżycy i jej powikłań, wiele prac wskazuje, że bierze on udział w patogenezie cukrzycy typu 2 i odpowiada za wystąpienie powikłań sercowo-naczyniowych u tych pacjentów. Zaburzenia metaboliczne, charakterystyczne dla cukrzycy typu 2, takie jak hiperglikemia, dyslipidemia czy insulinooporność zarówno nasilają toczący się proces zapalny, jak i są jego rezultatem. Markery reakcji zapalnej, takie jak CRP czy IL-6 mogą służyć jako predyktory powikłań sercowo-naczyniowych. Wypracowanie sposobów leczenia ograniczających ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych u chorych na cukrzycę typu 2 wymaga dalszych badań.