Artykuł poglądowyZaburzenia gastroenterologiczne u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek - Wasińska-Krawczyk, Anna; Fiderkiewicz, Bartosz; Rydzewski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są częste u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek. Wpływ mocznicy na przewód pokarmowy skutkuje niedożywieniem białkowo-kalorycznym i niższą jakością życia. Wśród pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek endoskopowo często stwierdza się nadżerki i przekrwienie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Odmienny jest też przebieg kliniczny choroby wrzodowej w porównaniu z grupą chorych z prawidłową funkcją nerek. Częściej niż w zdrowej populacji występują krwawienia ze zmian angiodysplastycznych i gastropareza. Dyspepsja dysmotoryczna oraz zaburzenia opróżniania żołądka są często spotykane wśród pacjentów z mocznicą, a upośledzona motoryka żołądka uważana jest za jeden z istotnych elementów powodujących zaburzenia gastryczne u tych chorych. Co znamienne, sposób leczenia nerkozastępczego nie wpływa istotnie na powyższe dolegliwości, ale należy zauważyć, że u chorych leczonych dializą otrzewnową częściej mamy do czynienia z objawami refluksu żołądkowo-przełykowego.