Artykuł poglądowyWspółczesne poglądy na chirurgiczne leczenie raka trzustki - Durlik, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Pankreatoduodenektomia sposobem Whipple’a lub w modyfikacji Traverso-Longmire’a, dystalna pankreatektomia oraz totalna pankreatektomia są sposobami leczenia chorych z rakiem trzustki. Jedynie resekcja R0 wiąże się z przedłużeniem czasu przeżycia chorych z rakiem trzustki leczonych chirurgicznie.