Mięsaki tkanek miękkich w lokalizacji kończynowej – strategia postępowania rekonstrukcyjnego - K. Dobke, Marek; L. Clark, Norman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Na podstawie przeglądu literatury światowej i doświadczeń własnych autorów – u 20 pacjentów, którzy przeszli operacje rekonstrukcyjne natychmiast po usunięciu guza – omawiamy strategię postępowania rekonstrukcyjnego. Tematami są zasady planowania, chirurgiczne techniki operacyjne oraz wyniki i powikłania. Prezentujemy radioterapię oraz użycie jednoczasowej operacji z natychmiastową rekonstrukcją w przypadku zachowania kończyny w mięsakach tkanek miękkich. W dwóch przypadkach niemożliwe było pierwotne zeszycie rany i należało użyć płatów uszypułowanych, które zapewniły prawidłowe pokrycie rany nawet w przypadku pooperacyjnej brachyterapii.