Kontrowersje wokół antyoksydacyjnego działania estrogenów - Stetkiewicz, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Pakalski, Andrzej; Makuła, Andrzej; Surkont, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Reaktywne formy tlenu (ROI) biorą udział w procesach patologicznych prowadzących do uszkodzeń w komórkach, związanych z etiologią wielu chorób. Wiele badań potwierdza antyoksydacyjne działanie estrogenów stosowanych w menopauzalnej HT. Nadal jednak jest to zagadnienie kontrowersyjne, a molekularny mechanizm tego działania pozostaje niewyjaśniony. W pracy przedstawiono przegląd współczesnego piśmiennictwa dotyczącego ROI oraz antyoksydacyjnych efektów hormonalnej terapii okresu menopauzalnego.